CRM e-commerce Black Friday
Categorieën:
DetailhandelE-mailingProductiviteit

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Het zijn hoogtijdagen voor de e-commerce. Halloween, Black Friday, Kerstmis en nieuwjaar, zomaar vier gelegenheden waarbij de consument massaal online cadeaus inslaat. Als ondernemer, groot of klein, wilt u hier natuurlijk ook een graantje van meepikken. Grijp dankzij uw CRM de beste deal op het e-commerce platform deze Black Friday!

CRM de ruggengraat voor u e-commerce platform

Of u het nu leuk vindt of niet, de Amerikaanse Black Friday gekte heeft zich sterk verankerd in Europa. De traditionele gedachte achter Black Friday, het kunnen ruilen van niet gewenste cadeaus gekregen op ‘Thanks Giving’, is allang niet meer van toepassing. Het gaat simpelweg om koopjes.

Belangrijk is dat uw e-commerce platform op tijd is aangepast om de koopjesjagers van de juiste deals te voorzien. De normale webshop en website moet Black Friday uitstralen met de juiste deals voor uw klanten én toekomstige klanten. Maar hoe weet u welke deals juist voor uw klanten geschikt zijn? Uw CRM geeft u alle antwoorden. Dankzij de data in uw CRM weet u precies welke klant wat van u heeft gekocht op uw e-commerce platform over een bepaalde periode. Dankzij slimme query’s kunt u met enkele klikken de nodige rapporten generen om zo te bepalen welke producten voor interessante deals in aanmerking komen.

Anderzijds kunt u ook uw stock raadplegen. Welke producten zijn er nog in overschot voorradig en wilt u zo snel mogelijk van verlost zijn omdat de nieuwe collectie volgende maand binnenkomt. Ook hier helpt uw CRM een accurate inventaris op te maken en de juiste producten tegen de juiste prijs als Black Friday deal in de digitale etalage te zetten.

Gerichte marketingcampagnes

Nu u uw deals in de aanbieding heeft gegooid op uw e-commerce platform, helpt uw CRM om ook de volgende stap te zetten. U kunt immers een prachtige etalage hebben met de beste Black Friday deals, maar als niemand weet dat u deze deals heeft, gaat u ze ook nooit verkopen. Klinkt als de logica zelve. Maak gebruik van uw CRM om gerichte marketingcampagnes te doen. Als u de volgende stappen doorloopt, kan het niet meer fout gaan.

Segmenteren van de klantdatabase

Niet iedere klant is geïnteresseerd in iedere deal, dus is het belangrijk om de klantdatabase segmenteren op basis van interesse. In uw CRM kan u dit doen met behulp van de interessemanagementfunctie. Belangrijk is dat u ieder segment een uniek interesselabel geeft. Waarom leggen we uit in de volgende stap.

Nieuwsbrief op basis van interesse labels

Of u nu twee of tien segmenten heeft, het is zeker niet nodig om een equivalent aan nieuwsbrieven op te maken. Hier komen de interesse labels namelijk om de hoek kijken. U kunt namelijk één lange nieuwsbrief creëren, maar ieder item afzonderlijk zichtbaar maken voor een bepaald segment met het interesselabel dat u eraan heeft gegeven. Zo krijgen, bijvoorbeeld, uw klanten die enkel geïnteresseerd zijn in cabrio’s (als u een autodealer bent), niet het de deals voor SUV’s te zien. Op deze manier kunt u al uw klanten met één mailing bereiken op maat van hun interesses. We geven als extra tip mee om (minstens) twee deals/items per doelgroep te hebben. Waarom leggen we uit in de laatste stap.

Automatiseer de marketingcampagnes

De marketingcampagne is verzonden, het laatste waar u nu op zit te wachten is het opvolgen van de campagne, uw wilt immers alle bestellingen kunnen verwerken. Black Friday is één dag, het gaat dus hectisch zijn om alle orders snel en correct te verwerken. Gelukkig kunt u rekenen op de marketing automatisering in uw CRM. Gebruik de workflow om een re-mailing te sturen naar uw klanten die niet de mail hebben geopend, of automatisch een nieuwe mailing te sturen met de andere aanbieding die u heeft voorbereid.

De maanden november en december zijn in de retail en op de e-commerce platformen hectische maanden, maar tegelijk ook de maanden waarin u uw omzetcijfers kan halen of zelfs overtreffen. Maak daarom optimaal gebruik van alle tools die te uwer beschikking staan. Dankzij uw CRM en het bovenstaande stappenplan, haalt u de beste deal uit Black Friday op uw e-commerce platform.

Detailhandel E-mailing Productiviteit
Hoe kunt u uw klant helpen om te blijven lachen?
Na 5 jaar ervaring met telewerken, deel ik mijn ervaring