Categorieën:
EmotieMobiliteitSamenwerking

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

In tijden van crisis worden we gedwongen om dingen anders te gaan doen. In onze vorige blog post gaven wij verschillende tips om het thuiswerken zo goed mogelijk in te richten en vol te houden. Dit keer gaan we een stapje verder en kijken we hoe je als bedrijf je optimaal kan organiseren om samenwerking op afstand zo goed als mogelijk te faciliteren en hoe CRM essentieel is tijdens telewerken om de interne werking draaiende te houden.

Focus op interne communicatie

Het praatje bij de koffiemachine, even langsgaan bij een collega op de andere afdeling, van gedachte wisselen met je manager… Het is allemaal vanzelfsprekend, totdat je voor een langere tijd bent ‘veroordeeld’ tot telewerken. In contact blijven met collega’s is niet alleen belangrijk voor de samenwerking, maar ook voor de mentale gezondheid.

Zorg ervoor dat je medewerkers toegang hebben tot communicatiemiddelen. Zoom, of een ander videoconferentieplatform, een intern messengersysteem, een GSM-abonnement voor iedere werknemer (zet ook zeker een corporate What’s App-groep op!) en als het bedrijf over een complete CRM-oplossing beschikt: maak actief gebruik van het dashboard. Hier komen we later op terug.

De drempel om met elkaar te communiceren moet zo laag mogelijk zijn. Werknemers moeten de doelstellingen en het nut van hun werk blijven inzien om gemotiveerd te blijven en de beste service aan de klanten te kunnen leveren. En ja, ook een praatje over het laatste nieuws hoort daar ook bij.

Een CRM is noodzakelijk voor interne cohesie tijdens telewerken

Een CRM-oplossing is natuurlijk een tool die ervoor dient de klant optimaal te kunnen bedienen. Hierover kan je op onze blog veel posts terugvinden. De filosofie van een CRM-oplossing, en die van de Efficy CRM-oplossingen in het bijzonder, is het 360° klantbeeld door alle entiteiten met elkaar te linken en delen in de oplossing.

‘Business as usual’

Dankzij een CRM-oplossing zitten alle contacten, bedrijven, documenten, verkoopkansen, sales funnels, etc. allemaal in de cloud. Met andere woorden, niks is meer opgeslagen op lokale laptops. Dit maakt dat iedereen vanuit zijn of haar huis beschikt over dezelfde meest recente data en bijgevolg nooit hoeft af te vragen ‘ben ik wel nuttig bezig?’. De bedrijfsprocessen, projecten en opvolging van prospects kunnen gewoon doorgaan alsof er niks veranderd is.

Databescherming

Daarbij komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: de AVG (GDPR). Je wilt als medewerker namelijk niet tijdens het thuiswerken dat juist dan je laptop wordt gehackt en gevoelige data wordt ontvreemd. Je zit immers op je thuisnetwerk. Dankzij een CRM-oplossing staat de data in de cloud.

Interne communicatie

We hebben het al even aangehaald, interne communicatie is ontzettend belangrijk bij langdurig en grootschalig telewerken. Een complete CRM-oplossing beschikt over een dashboard, die al dan niet door de gebruiker zelf, kan ingesteld worden. We raden aan dat je als bedrijf de interne communicatiewidget als ‘sticky note’ op het dashboard plaatst. Op deze manier is het mogelijk iedereen op dezelfde uniforme wijze te informeren over belangrijke en ook minder belangrijke zaken, tegelijkertijd te informeren.

Denk aan de toekomst

Op dit moment is het alle hens aan dek. De business draaiende zien te houden op een zo goed mogelijke manier. De toekomst is nog ver weg. Zodra het stof begint neer te dalen, is het misschien wel aangeraden om de werking te evalueren en te kijken of dit voor de toekomst verdergezet kan worden. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet het permanent telewerken, maar het vinden van een gezonde balans tussen telewerken en kantoor, tussen privé en werk. Denk aan de legio voordelen: minder gestreste werknemers , kleinere kantoorruimte nodig, minder files,…

Het is nu dat de medewerkers, de interne processen, het CRM en telewerken tot het maximum van hun mogelijkheden worden getest. Alles wat daarna volgt via een overwogen strategie en implementatie, is dan veel makkelijker. Beschikt jouw bedrijf nog niet over een CRM-oplossing? Vraag dan een online demo aan.

Geef vertrouwen en hou de vinger aan de pols

Tot slot. Dankzij een CRM kan je makkelijk in deze tijd van langdurig telewerken alle sales funnels, verkoopkansen en bedrijfsprocessen opvolgen. Minstens zo belangrijk is dat je ook als manager de vinger aan de pols houdt van jouw medewerkers. Bel ze regelmatig hoe het gaat en dan bedoelen we niet de cijfers, maar met hen als mens, als partner, als ouder. Geef hen het vertrouwen dat jullie samen door deze tijden doorkomen en voor je het weet is daar de eerste vrijmobo (vrijdagmiddag borrel) weer!

Emotie Mobiliteit Samenwerking
CRM dé oplossing die het mogelijk maakt om in telewerktijd te werken
CRM dé oplossing die het mogelijk maakt om in telewerktijd te werken