https://www.istockphoto.com/fr/photo/salon-de-lautomobile-de-gen%C3%A8ve-gm518002100-89778733
Categorieën:
Ervaring van de klantMobiliteit

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Traditioneel getrouw is januari dé maand van het Autosalon in België. Dealers zijn 7 dagen op 7 open om weer een recordverkoop te vestigen dankzij de ‘straffe’ salondeals. Waar de automerken ieder jaar elkaar proberen af te troeven rond een bepaald thema, is één ding nooit veranderd: de strijd om de consument. Een consument koopt gemiddeld immers één keer in de vijf jaar een nieuwe auto. Om deze consument voor het merk te winnen is een CRM in de automobielsector onmisbaar.

CRM in de automobielsector om de klant te winnen, maar vooral om niet te verliezen

De ‘salonmaand’ zoals de dealers dit in de volksmond noemen, is een belangrijke indicator voor het bereiken van de verkoopcijfers voor de rest van het jaar. Het is de hoogmis in de automobielsector. Showrooms zijn 7 dagen op 7 open en alle merken pakken uit met acties, kortingen en nieuwe modellen. Een stressvolle maand, maar ook een hele leuke maand waarin sales en marketing alle registers kunnen opentrekken om de showrooms zo aantrekkelijk mogelijk te maken om zo de consument over de drempel te krijgen. Van pop-up bar tot winter BBQ, niets is te gek om de klant te winnen.

Maar natuurlijk zitten achter deze leuke acties keiharde verkoopdoestellingen. Het merk en dealer dat de klant het snelst en best bedient, wint. Zo simpel is het. Een CRM is dan ook een onmisbare tool om de klant te winnen in de automobielsector. Tijdens de Salonmaand heb je eigenlijk drie touch points met de klant, een unieke een eengemaakte klantervaring is hierbij een must om tot een verkoop te komen. Dankzij een CRM is dit nu makkelijker dan ooit.

Touch point 1: Het Autosalon

In deze periode vindt het eerste contact grotendeels plaats tijdens het Autosalon. Alle merken onder één dak, mooie hostessen en hosts en de nieuwste modellen zijn te zien, ruiken en voelen. Een evenement als het Autosalon brengt de consument in een andere stemming en ja, zelfs consumenten die niet op zoek zijn naar een nieuwe auto worden hier verleid. Als automerk is dit de ideale gelegenheid om al een eerste indruk van uw klant te krijgen. Uw mobiele CRM voor de automobielsector laat toe om direct de voorkeuren van de consument via een persoonlijk account in uw CRM in te geven. SUV of cabrio? Een financiering of cash betaling? Inruilen van een oude auto? Alle informatie rechtstreeks in uw database. Rust uw hosts en hostessen dan ook uit met tablets om zoveel mogelijk leads te verzamelen.

Touch point 2: De website

Als u het als merk goed doet, heeft de consument nog voordat deze thuis is, een welkomstmail met zijn of haar gewenste auto en de link naar de configurator om de auto verder aan te kleden met allerhande opties. Op het gemak in alle rust in de eigen thuisomgeving. De ideale configuratie wordt natuurlijk opgeslagen in uw CRM en deze weet dankzij de geolokactiefunctie ook meteen de dichtstbijzijnde dealer voor te stellen aan de consument om een proefrit te maken.

Touch point 3: De showroom

Dankzij het CRM voor de automobielsector krijgt de betreffende dealer een notificatie waarna deze alle gegevens van de consument in het CRM kan raadplegen. Het CRM heeft de testrit automatisch in de agenda van de dealer gezet met daarin alle info over het model, technische specificaties (automaat, handgeschakeld, kleur, opties…) zodat als de consument toekomt bij de dealer deze zijn of haar verhaal niet opnieuw moet doen, maar kan genieten van een zorgeloze testrit en een kop koffie.

Touch Down! Verkocht!

U bent een sales topper, dus die testrit is ‘kat in het bakkie’ voor u. De verkoop kan dan ook snel afgesloten worden omdat alle persoonlijke gegevens in het CRM voor de automobielsector staan. Enkel de gevoelige gegevens zoals identiteitskaartnummer, kredietgegevens en extra taxatie van de in te ruilen auto. Proficiat! U bent weer een auto dichter bij u verkooptarget voor deze maand.

Een tevreden klant is uw broodwinning

Een klant maken is één, maar u weet ook dat de winstmarges op nieuwe auto’s klein zijn en dat dit een eenmalige inkomst is. Belangrijker nog dan de verkoop zelf is de klantloyaliteit zodat deze over vijf jaar vanzelfsprekend weer bij u zijn of haar nieuwe auto koopt. Maximaliseer uw CRM door de klant op de hoogte te houden wanneer de auto op onderhoud moet, wanneer er een software upgrade voor de navigatie beschikbaar is. Of nodig de klant gewoon spontaan uit voor een hapje en een drankje wanneer u een nieuw model lanceert. Laat de klant voelen dat deze koning is, ook na de verkoop.

Ervaring van de klant Mobiliteit
9 Eenvoudige en effectieve strategieën om meer te verkopen
Sales-email
De verkoopmail: 5 voorbeelden om interessante leads te genereren