Categorieën:
BankwezenDetailhandel

Dit bericht is geschreven door Efficyers

Gamification verwijst naar het gebruik van speltechnieken in een niet-spelomgeving. Zoals we eerder zagen, kan gamification een nieuw motiverende tool zijn voor verkoopteams (lees hier het artikel). Maar hoe kunt u profiteren van gamification in een netwerkcontext?

1/ Pas op voor het kannibaliseren tussen verkoop- en communicatiekanalen

Het is soms moeilijk om alle kanalen goed samen te laten werken, om de perfecte balans en combinatie te vinden om van alle kanalen te profiteren.

Motivatie is een belangrijk element voor uw distributienetwerk om zo efficiënt mogelijk te werken. Waarom zou u gamification niet in deze context gebruiken? Naast training en communicatie rond gamification, moet u daarnaast voor een stimulans zorgen die hen aanmoedigt om hun doelen te bereiken.

In de eerste plaats moet u nadenken over de doelstellingen (het lanceren van een nieuw product, verhoging van de sales, ontwikkelen van een nieuwe markt, het aantal klachten van klanten verminderen…). Afhankelijk van de doelstellingen zal u een gamification-strategie moeten opstellen.

Veel bedrijven kiezen daarnaast om loyaliteit en commitment ook te belonen met mooie incentives. Ze voeren marketingcampagnes uit met als doel een hechte zakelijke relatie te creëren, gebaseerd op emotie en betrokkenheid.

2/ Ontdek een nieuwe manier van motiveren

De juiste motivatie kan bergen verzetten. Het merendeel van de bedrijven vindt het moeilijk om hun distributienetwerk te stimuleren en te activeren bij het distribueren van producten. Hier zijn enkele tips om te motiveren via gamification.

Ontwikkel een beloningsstrategie

Over het algemeen maken beloningen het mogelijk om uitstekende resultaten uit te lichten. Awards staan centraal in gamification, zowel emotioneel als psychologisch (denk hierbij aan het dopamine-effect). Wie is niet blij als hij een prijs ontvangt? Stelt u eens voor dat u een reis naar de Bahama’s wint of een cadeaubon voor het kopen van kerstcadeaus. Denk nu na over uw klanten en potentiële klanten en het lijdt geen twijfel dat gamification hierin een mooie rol kan spelen.

Voordelen: het is zeer geschikt voor verschillende profielen: managers, vertegenwoordigers, hoofd inkoop, operationele medewerkers…

Werk aan een vergoedingsstrategie.

Een puntenstrategie bijvoorbeeld. Voor elke online aankoop of aankoop via een ander kanaal, krijgt de distributiepartner punten die hij later kan inwisselen voor geschenken.

Voordelen: Het verhoogt de betrokkenheid en werkt aanstekelijk.

Gebruik het extranet of intranet

Iedere deelnemer krijgt toegang tot een speciale ruimte waar hij zijn punten, doelstellingen en voortgang kan bekijken en vergelijken met die van de andere deelnemers. Deze zal ook toegang krijgen tot quizzen om zelf kennis over het product te kunnen testen, of deel te nemen aan individuele uitdagingen om meer punten te kunnen verdienen. Deze speeltechnieken zijn tegelijk een indirecte producttraining.

Voordelen: De doelstellingen die u hebt gesteld zullen niet vergeten worden en gezonde concurrentie zorgt voor extra motivatie.

Rapportage

Het is belangrijk om succes te kunnen meten en het succes van verschillende distributiekanalen in real time te kunnen vergelijken. Segmenteer uw gamification!

Voordelen: U neemt beslissingen op basis van eerlijke en objectieve gegevens.

3/ Gamification ten dienste van uw distributeurs

Dankzij gamification wordt uw distributienetwerk erkend voor de bijdrage aan het succes van uw product of dienst. Door een gamification-strategie toe te passen, onderscheidt het bedrijf zich van de concurrentie om de verkoopdoelstellingen te bereiken.

Naast het feit dat het zich van de concurrentie onderscheidt, kan een dergelijke strategie veel geld besparen (in termen van investering- of servicekosten).

Het succes van gamification is onbetwistbaar en cruciaal voor elk bedrijf dat op zoek is naar een betere klantervaring en productpromotie.

Belfius Bank gebruikt bijvoorbeeld onze gamification applicatie ‘Peak Me Up’ om haar werknemers te motiveren en op te leiden. De sales afdeling van Belfius Bank boekte een productiviteitstoename van 20% en dat in slechts 4 maanden tijd.

Het gebruik van gamification is een nieuwe en effectieve manier van ‘influencing’, motiveren en het vormen van een community in een spelsfeer, ongeacht de sector.

Bent u klaar om te spelen?

Bankwezen Detailhandel
Hoe gebruikt u gamification in een netwerkcontext?
Hoe gebruikt u gamification in een netwerkcontext?