market-segmentation.png
Marketing en leadgeneratie

Marktsegmentatie Professioneel Aanpakken

4 minuten lezen · Listen

Vraagje. Denk je dat het makkelijker is om aan een grote groep mensen met verschillende smaken, wensen en ambities te verkopen? Of dat het veel efficiënter is om te verkopen aan een kleine groep mensen die allemaal dezelfde kenmerken hebben?  

Dat lijkt toch duidelijk.  

Als je je markt segmenteert, richt je je op een klein, vastomlijnd gedeelte van je doelgroep, en hiervan is aangetoond dat het de resultaten verbetert. Uit een onderzoek van Campaign Monitor bleek bijvoorbeeld dat marketeers na het implementeren van gesegmenteerde campagnes een omzetstijging van 760% zagen. Wauw!  

Heb je interesse in het toepassen van marktsegmentatie om je verkoop en groei te stimuleren? Lees dan verder voor handige en bruikbare tips.

Wat is marktsegmentatie?

Samenvattend houdt marktsegmentatie in dat je je hele doelgroep of markt opdeelt in kleinere subgroepen van mensen die bepaalde kenmerken, overtuigingen, gedrag en waarden delen.  

Een e-commercebedrijf dat sportuitrusting verkoopt, kan bijvoorbeeld zijn doelgroep opdelen in segmenten met voetballers, hockeyers of tennissers, zodat ze hun e-mailcampagnes en verkoop via sociale media kunnen richten op artikelen die bij die klanten passen.  

Als je marktsegmentatie verwaarloost, loop je het risico om bij je concurrentie achterop te raken.

marktsegmentatie

De belangen zijn dus enorm. Daarom rijst de vraag: waarom verwaarlozen zoveel bedrijven marktsegmentatie?  

Een van de belangrijkste redenen is dat het niet duidelijk is hoe je dit goed kunt doen. Veel mensen begrijpen de term, maar weten niet hoe ze een succesvolle strategie voor marktsegmentatie kunnen opstellen en uitvoeren.

De vijf soorten marktsegmentatie

Om een coherente en effectieve strategie voor marktsegmentatie op te stellen, moet je eerst besluiten welk soort segmentatie je wil gebruiken. Je kan ook een combinatie van soorten gebruiken als dat beter bij je bedrijf en de markt past.  

Dit zijn de vijf soorten marktsegmentatie:

  • Demografische segmentatie: op basis van geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding, religie, sociale status, gezinssituatie, etc.
  • Geografische segmentatie: op basis van locatie of regio en hoe dat het koopgedrag kan beïnvloeden, bijvoorbeeld het weer, politieke situatie, houding, enz.
  • Psychografische segmentatie: op basis van op levensstijl, waarden, meningen en sociale perceptie
  • Gedragssegmentatie: op basis van de waargenomen voordelen van het product of de dienst en het koopgedrag van het individu
  • Bedrijfsspecifieke segmentatie: dit is gericht op de B2B-markt en omvat zakelijk kenmerken zoals de sector, verkoopvolume en methodologie.

Hoe creëer je een strategie voor marktsegmentatie?

Zodra je hebt bepaald welk soort (of soorten) je wilt gebruiken, begin je met het opstellen van je strategie.  

De volgende stappen helpen je om dit een succes te maken.

  • Doel en positionering: zoek uit of je product of dienst beter of op een andere manier dan je concurrentie aan de eisen of wensen van elk marktsegment voldoet.
  • Schat de grootte van het marktsegment: gebruik marktonderzoek om de omvang en waarde van het marktsegment te ontdekken.
  • Bereken het potentiële rendement: vergelijk de mogelijke winst met de uitgaven om je marketingbudget voor elk marktsegment te berekenen.
  • Plan marktpenetratie: bepaal hoe je het marktsegment gaat benaderen, bijvoorbeeld via e-mail, sociale media, reclamedrukwerk of telefonisch.
market segmentation customers

De beste tips voor succes bij marktsegmentatie

Gebruik marktsegmentatie om relaties met je doelgroepen op te bouwen

In dit digitale tijdperk zijn mensen op zoek naar merken die extra moeite doen om ze te bereiken. Het heeft geen zin om droge verkoopberichten en informatie te sturen. Bedrijven kunnen marktsegmentatie gebruiken om hun advertenties rechtstreeks op de interesses van het klantprofiel af te stemmen. 

Het opbouwen van relaties met klanten helpt de verkoop en de merkloyaliteit te vergroten. Met de combinatie van marktsegmentatie en CRM-software heb je een krachtig middel waarmee je de klantervaring kunt verbeteren.

Leef de regelgeving na

Zorgen dat privégegevens privé blijven, is voor marketeers tegenwoordig een prioriteit. Het is belangrijk dat bedrijven aan de AVG en andere regionale regelgeving voldoen. Het onnodig verzamelen van gegevens is onprofessioneel en kan in sommige gevallen illegaal zijn. Bovendien is het hele idee van marktsegmentatie het stroomlijnen van je marketinginspanningen, dus het heeft weinig zin om onnodige gegevens te analyseren.

Maak je campagnes verschillend

Het doel van marktsegmentatie is om verschillende groepen klanten te identificeren. Veel bedrijven maken de fout om hun markt te segmenteren en vervolgens hun marketingcampagnes nauwelijks verschillend te maken. 

Om de beste resultaten te verkrijgen, moet je afhankelijk van het segment waar je je op richt compleet andere waardeproposities en marketingberichten formuleren. Je moet algemene campagnes en berichten dus vermijden.

Evalueer het succes van je marktsegmentatie

Metingen en analyses zijn de sleutels tot het succes van alle marketingstrategieën en -campagnes. Ten eerste moet je haalbare doelen en uitbreidingsdoelen stellen. Vervolgens heb je behoefte aan een systeem waarmee je de belangrijke statistieken zoals open-, doorklik- en conversiepercentages kunt meten en vastleggen. 

Hierbij is het essentieel dat je die voor elk segment apart vastlegt. Bepaal welke segmenten matig presteren en probeer de strategie en campagneboodschappen aan te passen. Dit zou een continu proces moeten zijn.

Marktsegmentatie afgestemd op een CRM: een krachtige combinatie

Marktsegmentatie kan veel voordelen opleveren, waaronder meer en responsiever contact met klanten, hogere inkomsten, hoger rendement en versnelde groei.  

Het moet echter wel goed worden gedaan. Een strategie voor marktsegmentatie moet zorgvuldig worden gepland, geïmplementeerd en gemeten.  

Eén manier om te zorgen dat je marktsegmentatie optimaal benut is het gebruik van een datagestuurde strategie, en om deze te combineren met een CRM-oplossing zoals efficy CRM. Met kun je klanttrajecten personaliseren en consumenten in elk marktsegment proactief benaderen.  

Boek vandaag nog een demo om erachter te komen hoe je bedrijf met efficy CRM succesvol kan zijn

Lees meer over: