Categorieën:
EmotieErvaring van de klantOmnicanaal

Dit bericht is geschreven door Efficyers

Gamification expert Pete Jenkins bespreekt de vijf sleutelelementen die het succes van Pokémon Go verklaren. Welke lessen leren we uit Pokémon?

Waarom kende Pokémon Go zo’n succes, zo snel?

Welke lessen trekken gamification specialisten uit dit opmerkelijk succes? Een interview met gamification expert Pete Jenkins.

Even de geschiedenis van Pokémon samenvatten

Laten we vooral de kalmte bewaren.

Men kan het succes van Pokémon Go slechts begrijpen wanneer men toegeeft dat Pokémon al een wereldwijd succes was eer de versie met augmented reality (“AR”) werd ingevoerd.

Voor sommigen is Pokémon een beetje “passé” maar het spelletje wordt wel al bijna twintig jaar wereldwijd gespeeld. En er zijn tal van afgeleide producten – Pokémon bestaat als stripverhaal, als een societyspel, als speelkaarten en er zijn al een twintigtal films.

Volgens mijn bronnen werden er onder verschillende vormen zo’n 300 miljoen exemplaren verkocht van het spel Pokémon voor de app werd ingevoerd waar iedereen over praat.

Belangrijk punt: Pokémon was nog niet verschenen als een mobiel spel die naam waardig.

Men kon legitiem twijfelen of de community van Pokémon fans bij de invoering open zou staan voor deze nieuwigheid.

Eén verwachting werkte in het voordeel: het jaar 2016 was perfecte timing om een spelletje met augmented reality (“AR”) te introduceren.

Hoe dan ook, Pokémon was al een gigantisch succes voor het fenomeen Pokémon Go opdook.

De vijf sleutelfactoren voor het succes van Pokémon Go en de lessen die gamification hier uit kan trekken

Bent u een Pokémon Go speler of bent u al tevreden dat u kommentaar kan leveren op het fenomeen Pokémon?

Statistisch gezien is er een reële kans dat u het spel al gespeeld hebt, alleen of met een vriend. Het aantal spelers heeft ondertussen al het aantal Twitter gebruikers overschreden!

Hoe ze hebben ze dit gedaan? Vanwaar dat zo snelle succes?

Het team dat het spel ontwierp, Niantic, heeft veel verdiensten.

Ze hebben met het spel Ingress al een revolutie veroorzaakt in het genre. En met Pokémon Go hebben ze zich geconcentreerd op de “fundamentals” die ze naar een ongekende hoogte stuwden.

Het spel verloopt in de “freemium” modus. Dat is niet nieuw, maar de keuze laat wel toe snel een publiek te vinden omdat het in enkele dagen op miljoenen smartphones gratis wordt geïnstalleerd. Bij “freemium” spelletjes stapt naar verwachting 2 à 7% van de spelers over naar de betalende versie.

Voor Pokémon Go publiceerde Apple de volgende cijfers: het spelletje haalde in twee weken tijd een omzet van 30 miljoen dollar.

Pokémon Go “gamifies” het dagelijks leven

Zijn voorganger Ingress had al de richting aangegeven: met augmented reality (“AR”) kan je het traject van huis naar werk omzetten in een spelervaring.

De limieten? Onze verbeelding!

Elk parcours, elk traject kan worden vergezeld met een uitdaging, een spel. Natuurlijk kan uw personage gedurende het verloop evolueren: u kunt niveaus behalen en nieuwe functies activeren.

Het spel maakt gebruik van het volledige potentieel van uw smartphone

Onderduiken in videomateriaal, precies gebruik van uw GPS locatie, een verbinding via de sociale netwerken, Pokémon staat voor een integrale ervaring!

De verzamelaars zijn de meest hardnekkige spelers. Achievers – dat is hier het meest courante
gebruikersprofiel – houden ervan trofeeën en badges te verzamelen, en ze willen van het ene niveau naar het andere gaan.

Pokémon Go maakt gebruik van die hefboom: het is een spelletje waarbij men dingen verzamelt. De frustratie dat men niet alle Pokémons bezit is erg sterk.

Bovendien speelt Niantic het spel briljant omdat er zeldzame Pokémons zijn – en waar die ontdekt worden ontstaan er zelfs relletjes!

Pokémon Go is viraal-sociaal in een zuivere vorm

Welk belang zou het spel hebben indien men zijn palmares niet kon delen en afbeelden?

Men kan zijn parcours van ontdekkingen vergelijken, tips opvangen om sneller vooruitgang te maken. Dit spelletje zou weinig zin hebben zonder een grote, gemotiveerde community van spelers. Virale verspreiding maakt deel uit van het DNA.

En toch blijft het gameplay van Pokémon redelijk eenvoudig. Zelf vind ik er weinig aan, het accent ligt teveel op het aspect “verzamelen” en het opstapelen van de gevonden elementen.

De speldynamiek ligt me niet, en dat geldt voor zowat een kwart van de spelersprofielen.

Maar dit is slechts het begin: Niantic werkt aan andere scenario’s en wil advertenties en merken in het spelletje integreren. En augmented reality (“AR”) is beslist een blijver!

Ik zou nog verder gaan: ik denk dat dit snel een revolutie wordt in ons dagelijks leven. De trend is ingezet. Denk bijvoorbeeld aan gelijkaardige apps waarmee toeristen een stad kunnen bezoeken…

Of neem een merk zoals Starbucks: welke mogelijkheden biedt het spel niet om een bezoek van een klant interactiever, prettiger te maken. Of grote ondernemingen die een nieuwe medewerker welkom heten: kan die zijn bureau en nieuwe collega’s niet ontdekken met augmented reality?

Dankzij Pokémon Go formuleren we enkele evidente voorspellingen over wat ons te wachten staat.

Augmented reality is een voorloper van voldragen virtual reality (“VR”), een rijkere, meer opwindende ervaring.

Over drie, vijf of tien jaar wordt een smartphone voorbijgestreefd. Onze ogen kunnen dan “zien” zoals ze dat nog nooit hebben gedaan – met een bril, met contactlensen of implantaten, het doet er niet toe.

De automatische integratie van augmented reality elementen transformeert nu al ons dagelijks leven. Ik noem Google Glass geen mislukking. Google Glass maakte wel veel mensen bang – en doet dat nog.

Herinner u de eerste uitzendingen van reality TV. De eerste dating sites. De weg naar meer virtual reality is onafwendbaar, en Pokémon Go heeft een steen aan de muur toegevoegd.

Het grote publiek houdt best van augmented reality (“AR”) wanneer die technologie goed wordt toegepast. Pokémon Go is erg gebruiksvriendelijk en intuïtief. De gebruikservaring nam een centrale plek in de ontwikkeling van het spelletje in. De spelers worden snel meegezogen in de spiraal van het succes, en de verzamelaars onder hen – niet alle spelers zijn dat – raken verslaafd.

Peak Me Up, een gamified app

Met die toepassing kan u uw verkopers motiveren om hun objectieven te overschrijden!

Het principe achter Peak Me Up is dit: gebruik maken van de hefbomen van gamification om account managers te coachen.

In de onderstaande videoclip komen de volgende elementen aan bod: de rol van de manager, de rol van de verkoopsdirecteur en de softwarefuncties waar de account manager over beschikt.

Emotie Ervaring van de klant Omnicanaal
Vastgoedagenten mobiel maken met CRM
CRM, de beste bondgenoot voor uw verkopers