Post-Corona leiderschap
Categorieën:
EmotieSamenwerking

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Het werklandschap is door de Coronacrisis volledig veranderd. Waar grote open kantoortuinen de norm waren, is dit 180 graden omgeslagen naar individueel thuiswerken. Dit heeft enorme impact op managers. De letterlijke fysieke afstand vraagt een andere manier van leiderschap en het lijkt er niet op dat we teruggaan naar het ‘oude normaal’. De vraag is dan ook: bent u klaar voor het post-Corona leiderschap?

Definieer uw leiderschapsstijl

Zoals iedereen zijn ook managers koud gepakt door de Coronacrisis en misschien hebben zij juist deze impact extra zwaar gevoeld. Zij zijn immers ook maar mensen die van de één op andere dag hun werkzaamheden moeten aanpassen, maar tegelijk ook hun team moet managen in deze complexe situatie.

Waar pre-Corona managers vanuit hun eigen kantoor veelal hun teams via een korte lijn konden managen, moeten zij dit nu vanuit huis doen met beperkte infrastructuur en geen fysiek zicht op hun medewerkers. Vooral dit laatste legt gevoelig bloot wat voor een type manager u bent.

Het kan dan ook geen kwaad om eerst eens te definiëren wat voor een type manager u bent. Hiervoor zijn verschillende modellen beschikbaar die u inzicht geven in uzelf als persoon en hoe u in de interactie bent. Het eerste is lastig om aan te passen, het tweede al makkelijker en naargelang de situatie. Om uw cognitieve stijl te bepalen kan u bijvoorbeeld de ‘Cognitive Style Indicator’ (COSI) doen. Om te bepalen wat uw interactiestijl is, is de ‘Ofman Theory’ een aanrader.

Post-Corona vraagt een ander soort leiderschap

Het is ondertussen duidelijk dat medewerkers gewend zijn geraakt aan het thuiswerken en dat dit in de toekomst zal blijven én zelfs versterken. Daarnaast laat de 1,5e meter economie het ook gewoon praktisch niet toe om met de vroegere kantoorinrichting voort te werken. Ook daar dringen aanpassingen zich op, met minder bureaus ter beschikking. Voor managers betekent dit dat zij hun leiderschap moeten bijsturen en investeren waar nodig.

Investeer in uzelf

In de eerste plaats is, zoals eerder gezegd, belangrijk om te ontdekken wat voor type manager u bent. Past deze stijl bij het managen op afstand? Of moet u hier en daar bepaalde competenties bijschaven? Investeer in opleidingen, cursussen, trainingen die u versterken als manager. Kortom, investeer in uzelf.

Investeer in uw medewerkers

Ook voor uw medewerkers is het aanpassen, vergeet dat niet. Investeer in hen. Maak tijd voor één-op-één gesprekken, toon interesse in hun welzijn en wat hun zorgen baart. Begeleid ze (van op afstand) om hun werk efficiënt en gestructureerd te kunnen doen en te bepalen waar de bottlenecks zitten. Zorg dat ze de juiste (online) training krijgen om het maximale uit hun tools te halen en op een uniforme werkwijze.

Investeer in de juiste tools

Zoals in het punt hierboven al aangehaald: investeer in de juiste tools zodat niet alleen uw medewerkers zonder problemen van huis uit kunnen werken, maar ook zodat u het overzicht houdt als manager. Een CRM-oplossing is de afgelopen maanden een ‘must have’ gebleken. Voor medewerkers om de klantrelatie te kunnen onderhouden en samen te kunnen blijven werken aan projecten. Voor managers om actuele rapporten te kunnen generen, de salesfunnels op te kunnen volgen en snel te kunnen schakelen in projecten.

Post-Corona: nieuwe leiders zullen opstaan

Voor zover het nog werd toegepast, maar ‘command and control’ leiderschap is definitief passé. Post-Corona gaat er vraag zijn naar nieuw leiderschap dat medewerkers autonomie en vertrouwen geeft. Managers die zich hieraan kunnen aanpassen zullen blijven, maar er zullen zeker ook nieuwe leiders opstaan.

Emotie Samenwerking
Boek samenvatting: Aaron Ross – ‘Predictable Revenue’
Samenvatting van het boek ‘De beste verkoper in de wereld’