Categorieën:
IOMobiliteitSamenwerking

Dit bericht is geschreven door Efficyers

In het tijdperk van altijd verbonden zijn, is mobiel internet vandaag de dag overal beschikbaar en heeft het ondertussen ook zijn weg gevonden naar de zakelijke en professionele markt. Om efficiënt te kunnen inspelen op de behoeften van de klant, heeft uw verkoopteam, dat dagelijks onderweg is, behoefte aan een tool die hen hierbij  helpt: mobiele CRM of M-CRM

M-CRM: definitie

Bertrand Bathelot, universitair hoofddocent marketing en oprichter van de website definition-marketing.com, definieert M-CRM als “alle applicaties, services en content die is gemaakt en geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en bedoeld is om de klantrelatie te optimaliseren en te verbeteren”.

Er zijn vandaag de dag een groot aantal apps voor CRM-functionaliteiten beschikbaar. In dit artikel zullen we ons echter concentreren op de apps die zijn ontwikkeld door ‘Customer Relationship Management’ softwareontwikkelaars. Om hun aanbod nog completer te maken bieden sommige van deze ontwikkelaars ook toegang tot hun CRM-systeem vanaf mobiele apparaten (smartphones en tablets). Deze M-CRM zijn meestal geen perfecte afspiegeling van de volledige CRM-software. Door de software ook geschikt te maken voor mobiele apparaten, moeten zij immers hun software vereenvoudigen voor ergonomisch gebruik op de kleinere schermen.

Waarom is M-CRM belangrijk?

“Real-time”: een bron van verwachtingen

De tijd dat ‘het werk’ zich beperkte tot de vier muren van een kantoor is lang vervlogen. We hebben nu altijd toegang tot alles. We zijn continu met elkaar verbonden. Ons kantoor past in onze hand. We kunnen ons niet meer voorstellen om zonder smartphone door het leven te gaan.

In Frankrijk heeft 73% van de bevolking een smartphone (bron: 2017 Digital Trends Barometer uitgegeven door het Franse Digitale Agentschap). Op de vraag ‘welke apparaat gebruikt u het meest om op internet te gaan’, antwoordden 42% van de Fransen ‘een smartphone’, slechts 38% gebruikt een computer of laptop en een magere 7% maakt gebruik van een tablet.

smarthone-equipement-leader-internet

Informatie is vandaag slechts één klik verwijderd en wordt in realtime bijgewerkt. Als gevolg zijn onze verwachtingen ook hoog. We verwachten dat informatie altijd actueel en beschikbaar is. Kortom, we willen meer en sneller actie en reactie.

M-CRM voor een flexibele CRM

Het kunnen beschikken over actuele gegevens, waar en wanneer dan ook én op een toegankelijke manier, is een echt concurrentievoordeel voor bedrijven. Dit geldt met name voor verkoopteams die vaak onderweg zijn. Het niet fysiek aanwezig zijn op kantoor levert soms problemen op in de informatiestroom, in beide richtingen, wat dan weer problemen geeft voor de (interne) processen. Daarom heeft uw verkoopteam een krachtige tool nodig: M-CRM.

Met een M-CRM-applicatie kunnen zij informatie bijwerken, synchroniseren en delen met alle afdelingen binnen het bedrijf en omgekeerd. M-CRM maakt het mogelijk onderweg even efficiënt te werken met een tablet of een smartphone als wanneer zij op kantoor zouden zijn achter hun desktop of laptop. Naast het besparen van tijd, zorgt het ook voor verhoogde productiviteit en prestaties en kwaliteit van het verkoopmanagement.

Mobiele verkoop: een belangrijke motor voor verkoopeffectiviteit

De toonaangevende M-CRM-applicaties hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke functies en voordelen:

  • Het kunnen bekijken en bewerken van contacten in realtime
  • Het kunnen scannen van visitekaartjes om deze rechtstreeks op te laden naar het CRM
  • Zakelijke kansen op afstand creëren en beheren
  • Meldingen en herinneringen om taken te organiseren en acties prioriteit te geven
  • Synchroniseren van bestanden en agenda’s
  • Geolocatie om routes te plannen naar een (volgende) verkoopafspraak
  • Toegang tot dashboards en rapporten

Deze lijst, die natuurlijk verre van volledig is, benadrukt de meest voorkomende functies van M-CRM-oplossingen. Als u andere functies nodig heeft, kunt u uw leverancier uiteraard vragen of dit mogelijk is. ‘Nee’ heeft u, ‘ja’ kan u krijgen!

M-CRM: wat je moet onthouden

M-CRM voldoet aan de verwachtingen van steeds kortere reactietijd en de behoefte aan actuele informatie, terwijl het tegelijkertijd het werk van verkoopmedewerkers die dagelijks onderweg zijn vereenvoudigd. Een M-CRM geeft u toegang tot klantgegevens, het beheren van zakelijke opportuniteiten, de mogelijkheid prioriteiten te stellen aan acties, agenda in realtime te delen, klanten te lokaliseren en altijd up-to-date te zijn als het gaat om nieuwe documenten die beschikbaar moeten zijn.

Vergeet niet dat M-CRM van weinig waarde is als deze niet gesynchroniseerd wordt. Dit is essentieel om enerzijds een harmonieuze klantervaring aan te bieden en anderzijds om interne processen binnen het bedrijf te vereenvoudigen.

Voordat we afsluiten hebben we nog een kleine tip: alvorens u een CRM-ontwikkelaar kiest en u heeft al beslist dat u een mobiele versie nodig heeft, kijk dan eerst van welke ontwikkelaar er een app beschikbaar is in de Apple Store en Google Play Store en controleer of deze geschikt is met alle mobiele besturingssystemen en apparaten.

De volgende stap is dan om te handelen als een van onze klanten, Arjowiggins Creative Paper, een toonaangevende producent van luxe papier: “Met ons CRM doe ik wat ik zeg, en zeg ik wat ik doe!”.

IO Mobiliteit Samenwerking
Een CRM-pakket vervangen of met CRM van start gaan
Waarom chatbots onmisbaar zijn voor callcenters