Dieser Beitrag wurde geschrieben von Mae

Om uw bedrijf efficiënt te kunnen schalen, moet u al uw inspanningen richten, niet op een breed universum van potentiële klanten, maar op een specifieke subgroep van klanten die lijken op uw beste klanten. De sleutel om dit te doen is door middel van klantsegmentatie.

Dit proces is een belangrijke stap in het opbouwen van uw waardepropositie en stelt u in staat om de verschillende soorten klanten die u voor uw bedrijf heeft duidelijk te definiëren.

Tijdens deze procedure verdeelt u de klanten in groepen op basis van gemeenschappelijke kenmerken, zodat u ze allemaal assertief op de markt kunt brengen.

Klantsegmentatie kan u op vele manieren helpen, maar dit zijn de 3 belangrijkste:

>> U kunt effectieve retentiestrategieën ontwikkelen.

>> U slaagt erin uw klanten een optimale ervaring te bieden.

>> En u krijgt de kans om advertentie te perfectioneren.

Daarnaast wordt het gedifferentieerd door de volgende soorten klantsegmentatie die u kunnen helpen om u te richten, aan te trekken en te verkopen, en dit op een effectievere en nauwkeurigere manier:

Soorten klantsegmentatie

  • Demografisch: Parameters zoals leeftijd, generatie, geslacht, opleiding, beroep, inkomen, burgerlijke staat of etniciteit.
  • Geografisch: Klanten worden gegroepeerd per land, staat, regio, klimaat of marktgrootte.
  • Door gedrag: Denk na over hoe klanten met uw merk omgaan (hun koopgedrag zelf).
  • Gebaseerd op de route van de klant: Naast het begrijpen van de voorkeuren en interesses van uw klanten, weet u hier ook waar ze zich bevinden in het koopproces.

Het segmenteren van uw klanten kan u helpen om essentieel en waardevol te zijn voor uw publiek en ook om uw concurrentie voor te blijven.

Vier benaderingen van klantsegmentatie

In een artikel van Joel Rubinson (een marketeer die grote merken als Loreal, Coca-Cola, GFK, Campbells en anderen heeft geadviseerd), merkt hij op dat er vier belangrijke benaderingen van segmentering zijn:

1.Moment gerichte segmentatie

In dit digitale tijdperk zijn „de momenten“ voor een bedrijf, van groot belang omdat gebruikers op zoek zijn naar verschillende content, termen of producten.

En het is in dat „moment“ waar ze een spoor achterlaten dat ons dient om verschillende marketingstrategieën te creëren, met als doel het verkrijgen van de aankoop.

Bijvoorbeeld: Een jongen heeft een nieuwe auto nodig en wil dat die rood is, met een automatische motor en gezinsgrootte. Hij begint met het onderzoeken van verschillende dealerwebsites, laat zijn gegevens achter op het contactformulier en accepteert het cookiebeleid van elke website die hij bezoekt.

Het zijn die specifieke „momenten“ dat, voor een autobedrijf, deze kerel een potentiële klant wordt. Deel uitmaken van een segmentatie van de belangrijkste klanten zodat hij informatie ontvangt van de dealers (aanbiedingen, advertenties in verschillende sociale netwerken, etc.)

2. Segmentatie gericht op soorten kopers

We hebben het hier over hoe onze prospect onze toekomstige koper kan worden.

Hier nemen we de tijd om ons af te vragen hoe we dat lead kunnen vastleggen, op basis van het product of de dienst die we aanbieden.

Bijvoorbeeld, de klant: plant graag aankopen of beslist in de winkel, gaat graag op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn maaltijden, probeert graag nieuwe producten uit, enz.

Dit alles heeft duidelijke actie-implicaties, bijvoorbeeld als je een fysieke winkel de manier waarop je een product presenteert beïnvloedt of hoe je je winkel hebt ontworpen, zelfs een specifieke promotie die je op een gepersonaliseerde manier hebt gepresenteerd.

Dit soort klantsegmentatie wordt steeds vaker uitgevoerd via mobiele toepassingen.

3.Segmentatie gericht op belangen en waarden

Deze vorm van fragmentatie bestaat uit het analyseren van de interesses, waarden en leefstijlkenmerken die beschikbaar zijn via sociale profielen zoals Facebook of in zoekmachines zoals Google, om zo segmenten te creëren op basis van de genoemde kenmerken.

Op die manier kunt u een klantendivisie creëren en een specifieke reclamecampagne uitvoeren, waardoor u de respons kunt meten die u krijgt.

4.Segmentatie gericht op merkloyaliteit

Als we het hebben over merkloyaliteit is het wanneer klanten eerder iets over ons te weten zijn gekomen, bij ons hebben gekocht en daardoor verliefd zijn geworden op ons product of onze dienst.

De manier waarop ze ons hebben leren kennen is te danken aan de implementatie van strategieën die bijvoorbeeld in Google Adwords, Facebook Ads of zelfs het doen van SEO zijn gecreëerd.

Het is hier dat we als bedrijf beginnen met het opzetten van sectorgerichte campagnes op basis van de informatie die door klanten wordt verkregen, die ons helpen om een solide merkloyaliteit te creëren door middel van communicatie zoals nieuwsbrieven, webinars, advertenties op verschillende websites, enz.

Start met het creëren van uw eigen klantsegmentatie en meet uw resultaten

Vergeet niet dat het een proces is dat uw klanten in groepen verdeelt, afhankelijk van locatie, leeftijd, interesses en sociale status.

Het is een manier om één enkele aanpak te creëren voor verschillende klantgroepen, in plaats van iedereen in het algemeen te bestrijken.

Momenteel is de manier om zaken te doen gebaseerd op het toepassen van enkele psychologische methoden, om de prospecten/klanten te kennen en ze op de juiste manier te categoriseren om de gewenste impact te bereiken. Dit op zich zal u helpen om de aandacht van elk type klant dat u als waardevol voor uw bedrijf beschouwt te begrijpen en vast te leggen.

Houd er rekening mee dat het een proces is in het begin en dat u zich tijdens de oprichting van uw bedrijf waarschijnlijk zal richten op verschillende klantsegmenten.

Maar het is belangrijk om tools te gebruiken die u helpen om die segmenten te creëren, zodat u ze effectief kunt volgen om ze u te laten vertrouwen en begrijpen.

Een hulpmiddel kan Efficy zijn, hebt u het al geprobeerd?

Ontdek of Efficy de beste keuze is voor uw bedrijf.

Probeer Efficy CRM
Het meest complete CRM

PROBEER HET NU GRATIS

Wij raden u aan:

Concurrentieanalyse: Met welke gegevens moet u rekening houden?
CRM betekenis. Wat is CRM? Definitie van CRM.
Concurrentieanalyse: Welke gegevens moeten in aanmerking worden genomen?

Warum sollten Sie ein CRM einsetzen?