Citelum, een dochteronderneming van de EDF-groep, ondersteunt al 26 jaar lokale overheden bij de verlichting van steden en de ontwikkeling van “connected urban” apparatuur.

Citelum biedt een brede waaier van diensten aan (openbare verlichting, verkeerslichten, laadstations voor voertuigen, videobewakingscamera’s, toegangsterminals, sensoren voor luchtkwaliteit, enz.

De onderneming is ook aanwezig op particuliere markten met een aanbod van elektrotechnische diensten (inclusief binnenverlichting).

95 gebruikers geïmplementeerd in 60 dagen met INES CRM! Voorbereidingsfase, testen en training, alles op afstand!
Frédéric Courault
Algemeen Directeur Frankrijk

Het project kortweg

 • picto

  95 Gebruikers

 • picto

  Inzet 2020

 • picto

  85 M€ Omzet

De context van het project

Een jaar geleden trad Frédéric Courault in dienst bij Citelum als Managing Director Frankrijk. Zijn doelstelling was de groei van het bedrijf te ontwikkelen om de grens van 100 miljoen omzet te doorbreken.

Toen ik bij Citelum kwam, beschikten we niet over de middelen om de relaties met de klanten en de commerciële activiteit van onze teams doeltreffend te beheren. Het was moeilijk geconsolideerde prestatie-indicatoren vast te stellen, we hadden geen zicht op de dynamiek van onze reactie op aanbestedingen en het was moeilijk ons transformatiepercentage te evalueren… Het ontbrak ons ten enenmale aan instrumenten om een antwoord te bieden op de belangrijkste uitdaging voor de onderneming.

Citelum is toen op zoek gegaan naar een CRM om haar commerciële ontwikkeling op nationale schaal te ondersteunen en te structureren.

Na overleg met de teams, het definiëren van de doelstellingen en het opstellen van het lastenboek, is het bedrijf begonnen met het raadplegen van twee marktspelers alvorens te kiezen voor Efficy CRM.

Na een vergelijking met een van de marktleiders kozen wij ervoor om op de Efficy teams te vertrouwen. Wij vonden al snel een match tussen de werkgewoonten van Efficy en bedrijven van onze omvang. De veel scherpere prijs en de dubbele bevoegdheid van editor – integrator met kostenbeheersing en een volledig geïntegreerde service hebben ons uiteindelijk overtuigd.

95 gebruikers ingezet in 60 dagen op afstand tijdens de lockdown!

Na de validatie van het project in maart 2020 wil Citelum snel van start gaan met de lancering van het project. “Het doel was niet om te haasten, maar we wilden snel gaan en voorkomen dat we in elke fase van het project verschillende maanden zouden verliezen”. Op 17 maart 2020 sloeg de Covid 19-crisis toe en de opgelegde lockdown legde bijna alle activiteiten van het bedrijf stil. Terzelfder tijd stelden de Efficy-teams voor dat Citelum van deze “rustige” periode gebruik zou maken om het CRM-project uit te voeren.

“Mijn vrees van voor de invoering van COVID was dat ik zou eindigen met gebruikers die niet betrokken waren door een gebrek aan tijd in de verschillende fasen van de invoering. We waren bang dat we niet in staat zouden zijn om mensen diepgaand te betrekken om het project tot een succes te maken. De keuze om in te zetten tijdens een periode van opsluiting bleek een zeer goed “shooting window”, met een beschikbare managementlijn en gemobiliseerde medewerkers konden we de voorbereidings-, opleverings- en trainingsfase in 2,5 maand uitvoeren, alles op afstand!”

Een eenvoudige en snelle implementatie

Het Efficy projectteam paste zich snel aan om het projectbeheer op afstand met de Citelum teams te onderhouden.

“Ik vond de Efficy service zeer professioneel. De projectmanager heeft een zeer goede kennis van het instrument en heeft ons kunnen begeleiden in onze denkwijze en de definitie van onze processen. De ondersteuning van de deskundigheid tussen de verschillende Efficy-contactpersonen, en het reactievermogen van alle teams weerspiegelen de bereidheid om de klant te ondersteunen, wat zeer op prijs wordt gesteld.”

Een geslaagde gok voor de teams van Citelum, die nu klaar zijn om aan het herstel te beginnen met een CRM dat in de processen van het bedrijf is geïntegreerd. Samenwerkend en mobiel platform, centralisatie van de kennis van het bedrijf, informatiedeling en prestatiebeheer om de groei van Citelum vanaf morgen te ondersteunen!

Andere referenties

 • DAlkia logo
 • BPI Group logo
 • Extenso telecom logo
 • Saphelec logo

Onze andere referenties

13.500 klanten en meer dan 330.000 gebruikers maken gebruik van de oplossingen van de Efficy Group.