Categorieën:
CRM Case studyCRM projectSamenwerking

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Net een nieuw softwareprogramma geïmplementeerd en weerstand komt naar boven? In dit artikel geven we een stap-voor-stap-methodiek dat het bedrijf Wilink heeft toegepast in hun change managementstrategie.

1. Benoem een change management ambassadeur

Benoem iemand (of een team) om change management te leiden. De ideale kandidaat is iemand die communicatief is, optimistisch en die zelfs de negatiefste medewerkers kan motiveren.

2. Train en betrek managers in het proces

Change management gaat over de lange termijn waarbij bondgenoten essentieel zijn. Breng de afdelingshoofden bij elkaar om ze te trainen en laat hen het ‘wat en waarom’ van de nieuwe software zien en ervaren.

Communiceer duidelijk wat van hen wordt verwacht: gebruik de software, wees ambassadeurs, geef feedback, etc. Deze ondersteuning is nodig, zij zullen het meest effectieve communicatiekanaal in de strategie zijn.

3. Bereid de lancering van de nieuwe software voor

A. Voor de lancering

Presenteer de verandering als een positief gegeven

Verandering moet worden gezien als iets om te vieren. Twee belangrijke regels om te onthouden voor het verkrijgen draagvlak bij het personeel: benadruk dat het een positieve verandering is en dat de verandering urgent is.

Vertrouw op verschillende communicatiekanalen

Een uitnodiging voor het lanceringsevenement is belangrijk, maar ook een nieuwsbrief in de ‘look & feel’ in van de nieuwe software, kan een optie zijn. Dit is dé gelegenheid om positieve gebruikersreacties, veel gestelde vragen, kleine successen van het project, training data, belangrijke mijlpalen, enz. te delen.

Gebruik ook andere media zoals: displays, roll-ups, posters, sociale media, brochures, enz.

B. De lancering

Efficy’ers

Nodig alle toekomstige gebruikers en hun managers uit voor een feestelijke bijeenkomst: versier de ruimte met de kleuren van de nieuwe software; maak symbolische goodies (onderzeeërvormige USB-flashstations zijn populair ?); nodig trainers uit en bereid een inspirerende speech voor!

Departementale training

Plan op maat gemaakte trainingen voor gebruikers en bij voorkeur per afdeling. Klik hier voor meer informatie over het implementeren van een optimale trainingsstrategie.

Gamification

Lanceer een wedstrijd voor alle gebruikers en beloon de medewerkers die de nieuwe software het meest of het beste hebben gebruikt. Dit motiveert andere medewerkers en zij associëren verandering als een positieve gebeurtenis.

C. Na de lancering

Vraag feedback van de afdelingshoofden en managers

Vraag managers en afdelingshoofden naar de sterke en zwakke punten van de strategie en verbeteringsgebieden voor te stellen. Vraag hen ook om ‘early adopters’ (degenen die de nieuwe software met enthousiasme gebruiken) en tegenstanders (degenen die weigeren om het te gebruiken) te identificeren. Deel zelf gebruikersverhalen via de nieuwsbrief en bedenk mogelijke oplossingen om de medewerkers met weerstand te motiveren.

Analyseer het gebruik en de ROI

Haal het meeste uit statistieken en rapporten die door de nieuwe software worden gegenereerd. Dit is een goede tool om de balans op te maken en indien nodig de bij te sturen.

Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf, kunt u de ROI van de nieuwe software enkele maanden of jaren na de implementatie analyseren. Onderschat deze feedback niet. Dit is wat de verandering uiteindelijk legitiem zal maken.

Hou het enthousiasme rond het project in leven

Blijf communiceren met de medewerkers, analyseer het gebruik en de ROI-gegevens. Change management is een langetermijnstrategie, dus het moet tot het einde in gemotiveerd worden, ook wanneer de oorspronkelijke doelstellingen zijn bereikt.

Conclusie

Change management is nooit gemakkelijk, maar om een goede ROI te behalen, is het belangrijk om een goede en doordachte methodiek te volgen. Voor meer advies helpen onze experts op het gebied van change management u graag verder. Succes!

CRM Case study CRM project Samenwerking
Data-analyse, 4 trends om in de gaten te houden in 2019
Alles wat u moet weten over Robotic Process Automation