Categorieën:
ProspectieSamenwerking

Dit bericht is geschreven door Efficyers

Wat is gamification en waarvoor dient dit?

Gamification slaat op het gebruik van spelmechanismen om teams te motiveren. (In het Nederlands wordt voor dit begrip vaak de term “gamificatie” gebruikt.) Het is een nieuwe manier om uw salesteam te coachen.

En het is ook gewoon een belangrijke trend: volgens bepaalde studies haalt de sector gamification 5,5 miljard Euro omzet in het jaar 2018.

Gamification maakt creatief gebruik van spelmethodes en -hefbomen om account managers te motiveren zodat ze hun omzetobjectieven halen of overschrijden. Voor de betrokken manager is het een efficiënte manier om zijn teamleden te coachen.

En voor de directie biedt gamification een eenvoudig, helder overzicht op de activiteit.

Om hierin te slagen past gamification de spelmechanismen toe op de niet-ludieke wereld van de ondernemingen. Het doel bestaat erin de medewerkers aan te zetten tot meer efficiëntie en betere resultaten, of nog om hun motivering doorheen de tijd op peil te houden.

Waar gamification al aanwezig was in de sportwereld en het onderwijs, dringt ze met de aankomst van de generatie Y snel het bedrijf binnen.

We weten allemaal dat iemand met de juiste motivatie bergen beklimt en objectieven overschrijdt. Daartegenover staat dat het merendeel van de ondernemingen het knap lastig heeft om de account managers gemotiveerd te houden.

En wanneer er een uitdaging wordt georganiseerd, beantwoorden de resultaten zelden aan de verwachtingen. En toch, door de nieuwe motiveringstechnieken correct in te zetten kan men een productiviteitswinst boven de 10% halen.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bank Belfius, waar men de productiviteit verhoogde met meer dan 20%… na amper vier maanden.

Het geval Belfius

120 bankagenten maken gebruik van Peak Me Up; 3.600 gebruikers zijn ermee aan de slag sinds 1 januari 2017 na bemoedigende resultaten. Alle acties die een bank voor klanten onderneemt vallen onder de gamification – vanaf het openen van een bankrekening of de aankoop van een verzekering.

Met dergelijke acties halen de bankagenten punten. De bank Belfius zet regelmatig nieuwe uitdagingen op om hun commerciële medewerkers te coachen.

De eerste agentschappen om van Peak Me Up gebruik te maken bevonden zich in de Belgische regio Luik. De mobiele app zorgde er voor een stijging van de productiviteit met 24% en een betere communcatie tussen de commerciële directeur en zijn agenten.

Met behulp van Peak Me Up kan de directeur namelijk in real time de evolutie van de verkoop volgen en zijn bezoeken aan agenten aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Peak Me Up liet tevens toe de prestatie van het sales team regelmatig te maken. Met de app werd de gebrekkige productiviteit van een team week per week duidelijk.

Zo kon de commerciële directeur op het einde van elke week de uitdagingen aanpassen om een stabiele productiviteit te krijgen en op die manier de globale rentabiliteit van de agentschappen te verhogen.

Prospectie Samenwerking
CRM en klantentrouw
Vastgoed beheren met Efficy CRM