Gamification verwijst naar het gebruik van gaming technieken in een niet-gaming context.

Wat zijn de doelen van deze techniek?

Het gaat om de omgang met mensen, het oplossen van reële problemen, het verbeteren van een aanbod, het verhogen van de productiviteit, het bevorderen van de samenwerking, enz.

Niettemin moet een onderscheid worden gemaakt tussen gamification gericht op het grote publiek, klanten, prospects en gamification-activiteiten die bedoeld zijn voor een intern publiek, de werknemers.

Gamification: een disruptieve innovatie in alle sectoren

Games zijn een essentieel onderdeel van onze samenleving. De eerste voorbeelden van gamification dateren uit de jaren tachtig, met de opkomst van loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen. Tegenwoordig zijn er nog vele andere voorbeelden van dit soort situaties: Nike+; Runkeeper; Panini kaartcollecties; Duolingo; enz. Ook staat het niet op het punt te stoppen: de mondiale kansspelmarkt zal in 2020 naar schatting 10,2 miljard dollar bedragen.

Al deze voorbeelden volgen een vrij eenvoudig principe: hoe meer u loopt/koopt/leert, hoe meer punten u verzamelt/hoe hoger het niveau dat u bereikt. Met andere woorden, het gaat erom u aan te moedigen om altijd verder te gaan en uzelf te vergelijken met iemand of iets anders (met vrienden, of met de droom om het volledige Panini album te hebben).

Gamification op de werkplek: een hefboom om de productiviteit te verhogen

Manage uw teams als nooit tevoren!

Dat is de belofte die wordt gedaan door gamification op de werkplek.

Deze combinatie van gaming technieken met bedrijfsdoelstellingen stimuleert medewerkers om uit te blinken, in een motiverende en leuke omgeving. Hoe werkt dit concept?

Een vorm van management in een stroomversnelling

Gamification wordt gezien als een manier om de relaties tussen medewerkers “leuker” te maken, om de belangstelling voor uw producten te wekken, om dat kleine interactieve extraatje te vinden dat uw traditionele en wat muffe interactie in creatieve ontmoetingen zal veranderen. Steeds meer bedrijven ontwikkelen platforms voor de gamification voor werknemers. Gamification biedt tal van mogelijkheden voor een nieuwe aanpak van al lang bestaande, onopgeloste problemen.

Het beste is dat er geen enkele vorm van interne herstructurering, massale indienstneming of massale onderneming van welke aard dan ook nodig is.

Gamification stelt managers ook in staat om hun teams beter te leren kennen. Plato zei ooit: ‘Je kunt meer over een persoon ontdekken in een uurtje spelen dan in een jaar gesprek’. Dit toont alleen maar aan dat Plato een grote pionier van de gamification was.

Motiveer en stimuleer de betrokkenheid van werknemers

Motiveer uw medewerkers en laat hen deel uitmaken van een bedrijfsproject, een strategie, waarden, enz.

Dit zijn belangrijke prestatiefactoren, en gamification is een efficiënte manier om ze te bereiken.

Vanuit salesoogpunt kan gamification bijvoorbeeld helpen om de prestaties, productiviteit en omzet te verhogen.

Als een vertegenwoordiger slechts één telefoontje verwijderd is van het volgende niveau in het spel, is de kans groot dat hij of zij dat telefoontje zal doen voordat hij of zij vanavond naar huis gaat.

Gamification: een instrument om samenwerking en collectieve intelligentie te bevorderen

Ik ken de mensen die beneden werken niet eens’, ‘er is geen communicatie tussen sales en marketing‘, enz.

Als u bekend in de oren klinkt, dan hebt u een interdepartementale game nodig.

Gamification voedt zich met het concurrentievermogen en de samenwerking tussen teams.

Belonen om loyaliteit op te bouwen

Uit tal van studies die regelmatig onder werknemers worden uitgevoerd, blijkt dat hun grootste frustratie het gebrek aan erkenning is.

Zonder zelfs maar te praten over de beloningen die vaak hand in hand gaan met games, kan gamification ongeziene kwaliteiten van bepaalde medewerkers aan het licht brengen, die zich gewaardeerd en gewaardeerd zullen voelen.

Het is een win-win situatie.