Categorieën:
KlanttevredenheidOmnicanaal

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Volgens het Franse ACSEL’s 2019 “groei en digitale” barometer, heeft minder dan één op de twee bedrijven (42%) met fysieke verkooppunten complementaire digitale strategieën. Toen kwam het Coronavirus en verstoorde volledig de bestaande economische modellen.

Verkopen zonder fysiek verkooppunt

Vrijwel zonder voorafgaande kennisgeving hebben veel winkels moeten sluiten. De oorzaak: de inperking opgelegd door het coronavirus. Deze beslissing heeft geleid tot een belangrijke vraag: hoe kan ik toch verkopen als mijn verkooppunten zijn gesloten?

Maar dit is niks nieuws. Bedrijven hebben er al lang over nagedacht. Maar door gebrek aan tijd, middelen of gewoon omdat “business as usual” het overneemt, is de digitalisering terzijde geschoven.

In sommige industrieën, vooral die met lange verkoopcycli, wordt digitaal nog steeds gezien als de grote boze wolf, degene die de verkoop uit het fysieke netwerk kannibaliseert.

Aanpassen: het sleutelwoord dat zijn volle betekenis heeft gekregen

De Coronacrisis heeft de gewoontes van de consument ingrijpend veranderd. Reizen beperkt, zelfs verboden. Gesloten winkels. Lokale winkels beperkt tot die welke als essentieel worden beschouwd (apotheek, voeding, enz.).

Sommige retailers hadden al een fygitale strategie (koppeling tussen digitaal en fysiek) geïmplementeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de bank- en verzekeringssector.

In het algemeen geldt voor alle bedrijven dat de lockdown de algemene trigger is geweest om dit te versnellen. Onder andere de introductie van elektronische handtekeningen, virtuele rondleidingen van onbebouwde vastgoedprojecten of de mogelijkheid om een online optie op te zetten om pas achteraf te tekenen.

Goede gewoontes behouden

Tijdens de lockdown werden nieuwe gewoontes ontwikkeld, waaronder meer empathie en meer virtuele afspraken door visio. Paradoxaal genoeg hebben we zelfs het gevoel dat we in deze periode dichter bij onze klanten zijn geweest. ‘Ik hoop dat het goed met je gaat’, ‘zorg voor jezelf’, ‘we staan aan je zijde’, waren de basis van elke gesprek. En we hopen dat het zal blijven, want authenticiteit in Customer Relationship Management is de sleutel tot klanttevredenheid.

Een grote stimulans voor digitale transformatie

Vandaag de dag bereiden degenen die de uitdaging van de online verkoop zijn aangegaan, zich voor om echte wereldwijde strategieën uit te rollen waarbij fysieke en digitale netwerken elkaar perfect zullen aanvullen. Het uiteindelijke doel? Om een naadloze klantervaring te bieden.

Klanttevredenheid Omnicanaal
Wat is de MTI en hoe wordt deze berekend?
arr
Wat is de jaarlijks terugkerende omzet (JTO) en hoe bereken je deze?