Categorieën:
CRM projectProductiviteitSamenwerking

Dit bericht is geschreven door Efficyers

Gamificatie is dé nieuwe manier om uw sales team te motiveren en hun efficiëntie te verhogen

Gamification – in het Nederlands wordt voor dit begrip vaak de term “gamificatie” gebruikt – is een basistrend. Volgens bepaalde studies bedraaagt de omzet van gamification in het jaar 2018 5,5 miljard Euro.

Bij gamification worden speltechnieken toegepast om account managers te helpen hun omzet te halen of zelfs te overschrijden.

Waarom houden zoveel managers en directies van gamification?

Voor de manager is het een manier om zijn team(s) efficiënter te coachen.

Gamification geeft de directie een helder, eenvoudig zicht op de salesactiviteit.

Gamification is aanwezig in vele sectoren

Gamification past speltechnieken toe op de a priori niet-speelse omgeving van de onderneming. De stimulans leidt tot meer efficiëntie en betere resultaten of zorgt ervoor dat de medewerkers langer gemotiveerd blijven.

 

Gamification is al aanwezig in sportmiddens en het onderwijs maar kent nu onder invloed van de generatie Y sterke groei in de bedrijfswereld.

Om de medewerkers te coachen, moet men echter hun profiel kennen, zodat men de hefbomen gebruikt die hen het meest aanspreken.

De grote spelersprofielen

Er zijn vier grote spelersprofielen. Om die spelerstypes te motiveren zijn aparte hefbomen nodig.

  • Killers spelen “3D” schietspellen en sportieve spelletjes.Killers houden van spelletjes en willen (altijd) de eerste zijn. Ze zijn gericht op klassementen en prestaties.Ze verliezen hun interesse wanneer er geen andere te kloppen spelers (meer) zijn
  • Achievers houden van Farmville en Candy Crush Saga. Achievers willen hun competentie en hun niveau verbeteren. Ze willen vooruitgang maken.Ze hebben minder aandacht voor het klassement van de individuele spelers.
  • Socialisers spelen Guitar Hero. Socializers zijn aangetrokken door de gemeenschap van het spel.Zij houden van de interactie tussen de spelers.Ze zijn gevoelig voor de vergelijking van de prestaties van de spelers.
  • Explorers zijn gek op Sim City en Civilization. Explorers willen nieuwe ervaringen opdoen, willen de geheimen van het spel ontdekken. Ze hebben van nature een nieuwsgierige inborst. Ze zijn goed in spelletjes met een lange duur. Ze maken gebruik van de kleinere functionaliteiten.

Onder de verkopers zijn de killers oververtegenwoordigd: verkopers willen altijd winnen, de eerste zijn.

Om teams te motiveren moet de manager verschillende hefbomen inzetten, zoals prestatie (één keer in iets slagen enz.), competitie (wie wordt de eerste? wat is mijn positie in het klassement?, inspelen op het ego enz.) en het spelgenot.

De drie hefbomen van gamificatie

Hefboom 1: de realisatie

Een persoonlijke verwezenlijking is een belangrijke motivatie voor elke medewerker. Realisaties impliceren een “eerste keer” – het gaat om niveaus die worden gehaald, badges, de beste score enz.

Hefboom 2: competitie

Wanneer u de prestaties niet vergelijkt is er geen objectieve vooruitgang. En zonder objectieve vooruitgang kan er kortademigheid ontstaan. De prestatie van de gemiddelde presteerder verbeteren is vaak de sleutel tot het succes!

Hefboom 3: fun of het plezier

Deze hefboom werkt op andere manieren naargelang het spelersprofiel.

  • De fun van killers ligt hierin dat ze beste zijn.
  • Bij achievers ligt het plezier hierin dat ze uitdagingen aangaan, een kans krijgen om te excelleren.
  • Socializers vinden plezier in het samen spelen met anderen.
  • Verkenners, explorers houden ervan dingen te ontdekken.

Een success story voor gamification: Pokémon Go

Hoe is Pokémon Go erin geslaagd zo snel zo succesvol te worden? Wat kunnen gamification specialisten leren uit dit spectaculair succesverhaal?

Volgens Pete Jenkins, een expert in gamification, verklaren vijf elementen waarom Pokémon Go revolutionair bleek. (Lees het interview met Pete Jenkins na.)

Efficy’s mobiele, gamified app: Peak Me Up

Test onze gamified app die uw verkopers motiveert om hun doelen te overschrijden!

Bij deze een videoclip als korte uitleg.

CRM project Productiviteit Samenwerking
Gamification: een nieuwe manier om sales teams te motiveren
Gamification: een nieuwe manier om sales teams te motiveren