Categorieën:
KPIProductiviteit

Dit bericht is geschreven door Efficyers

We ontvingen met genoegen Gilles Hocepied, verkoopsdirecteur van de Business Intelligence (“BI”) onderneming Agilos.

Wat is Business Intelligence?

In zijn interview kwam Gilles terug op de voordelen van Business Intelligence en analytische CRM. Business Intelligence is de capaciteit om informatie te halen uit IT-systemen zodat beslissers kunnen anticiperen op nieuwe trends, een situatie kunnen analyseren, op het goede ogenblik de juiste beslissing kunnen nemen.

Hoewel, de laatste jaren is er nieuwe factor bijgekomen: de factor tijd!

Timing wordt steeds belangrijker: men moet de goeie informatie op het goeie ogenblik aanbieden om een bepaald gedrag aan te tonen, om een reeks gebeurtenissen te ontdekken… Zo is Business Intelligence niet langer een punctuele tool, maar een dagelijks hulpmiddel geworden, zelfs iets dat in real time wordt toegepast.

Wat maakt Business Intelligence complementair met CRM?

CRM is van fundamenteel belang bij het beheer van een onderneming. ERP geeft een zicht op de informatie uit het verleden en het heden, maar detecteert geen evoluties voor de toekomst van de onderneming.

Met CRM kunt u de toekomstige omzet inschatten, aan profiling en segmentering doen enz. Kortom, CRM slaat op de kern van de activiteit van een bedrijf. Dat dubbel zicht is beslist in uw belang: waar ERP de data van het verleden bevat, geeft CRM een zicht op de toekomst.

Welke concrete voordelen heeft Business Intelligence in CRM, de analytische CRM?

Eén van de eerste stappen bestaat uit het analyseren van de relaties tussen de verschillende elementen van de onderneming, bijvoorbeeld de verkoopverwachtingen en de activiteit van het salesteam (klantenportfolio, afspraken, leads enz.).

Daarnaast moet men de verschillende profielen en hun gedrag identificeren om de inkomstenbronnen in de databank van de onderneming te leren kennen en de nodige commerciële acties te plannen (bijvoorbeeld slapende klanten, potentiële klanten enz.).

En met Business Intelligence onderzoekt men ook het aankoopgedrag om aan “cross-selling” te doen…

Men kan ook extrapoleren, en zich hierbij baseren op reële feiten om na te gaan wat er gebeurd is en te anticiperen op de toekomst (bijvoorbeeld: verwachte omzet, conversieratio’s enz.).

CRM en Business Intelligence zijn buitengewoon complementair: combineer ze en je krijgt een 360° zicht – het zakenpotentieel, de gehaalde omzet, de vraag naar technische ondersteuning enz.

CRM levert de data, Business Intelligence vertaalt die gegevens in eenvoudige, begrijpbare rapporten. Analytische CRM zorgt er gewoon voor dat u een integraal zicht krijgt op de klanten.

Efficy CRM, uw tool voor analytische CRM

Om de voorstelling en analyse van uw gegevens te optimaliseren, werd een reeks instrumenborden voor managers ontwikkeld aan de hand van Qlik Sense en in Efficy CRM geïntegreerd. Zo’n dashboard bevat meerdere interactieve, dynamische rapporten die in real time de verschillende parameters rond de activiteit van uw onderneming afbeelden.

Qlik Dashboards

Op die manier bieden de instrumentenborden een antwoord op al uw vragen; u vindt er de relevante informatie terug die betrekking heeft op de ontwikkeling van uw activiteit. Met deze interactieve, intelligente voorstellingen van uw gegevens wint uw bedrijf aan soepelheid.

Uw strategische beslissingen berusten dan op doorgedreven, betrouwbare analyses van data. Enkele muisklikken volstaan om de tabel aan te passen; zo vindt u het antwoord op uw vragen.

De analytische dashboards beschikken over een intuïtieve interface, ze zijn makkelijk om te raadplegen en te delen. Met verschillende diagrammen maakt u complexe gegevens dynamisch en snel interpreteerbaar.

Het wordt dan eenvoudig om informatie te verkrijgen over de verdeling van uw omzet per regio, per salesteam, per product enz. U kunt zelfs in real time de verkoopkansen van een account manager of een specifieke vestiging raadplegen.

Efficy CRM Qlik Dashboard

KPI Productiviteit
SMS’en versturen naar leads en klanten met Efficy CRM
Efficiënt samenwerken dankzij Efficy CRM