Categorieën:
MobilitéMobiliteitPersonnalisationProductiviteit

Dit bericht is geschreven door David Jiménez

Het professionele leven en het privéleven… Soms een dunne lijn! In mijn geval heb ik beide veel gemengd door middel van telewerken. Maar uiteindelijk heb ik alles verkeerd gedaan, vanuit zowel professioneel als persoonlijk oogpunt. Totdat ik begreep hoe ik goed kon telewerken.

Het doel van dit artikel is om mijn zeven belangrijkste lessen over telewerken te presenteren. En ik hoop dat ze nuttig zijn voor u in deze uitzonderlijke periode van lockdown (hallo Coronavirus!).

 

1. Een specifieke ruimte toewijzen voor telewerken

Een huis of een appartement is uiteindelijk maar ‘4 muren’. In mijn geval ben ik in de woonkamer gaan werken. En als gevolg daarvan werd de hele ruimte mijn ‘kantoor’. Prima, behalve dat mijn vrouw ook vanuit huis werkt. Dus, heel snel, was de een de ander aan het storen… Een videoconferentie, een telefoontje, alles werd verwarrend. Zelfs het geluid van elkaars toetsen op het toetsenbord! Het was nodig om snel te reageren… Omdat de woonkamer bovenal een plek is die gewijd is aan het gezinsleven.

De oplossing: Wijs een ruimte toe aan telewerken. Ook al hadden we geen ‘kantoorruimte’, we hebben een ruimte gereorganiseerd om er een te creëren. De slaapkamer is vaak een goede uitvalsbasis!

Het resultaat: De huiskamer is weer een plek om te wonen, een plek om te delen voor het gezin.

 

2. Stel een ritme in voor jezelf en hou het vast

De eerste fout die ik maakte toen ik met telewerken begon, was om er gebruik van te maken om meer slaap te krijgen, om dingen thuis te doen, om tv te kijken en ga zo maar door. Maar die kleine pauzes hier en daar doodden mijn productiviteit. En dat is zonder te rekenen op de aanwezigheid van de kinderen als ze ook thuis zijn! Ook voor hen is het ritme essentieel.

De oplossing: Stel een ritme in en hou je eraan. Dus, zodra de wekker afgaat, moedig ik je aan om uit bed te komen, een douche te nemen, je aan te kleden… Kortom, hou je aan dezelfde rituelen die je voor de telewerkperiode had.

Het resultaat: het tempo dat u volgt zal u toelaten om efficiënter te zijn, om uw dagen beter te organiseren… En wanneer uw werkdag voorbij is, sluit je de computer af en laat hem achter in de ‘kantoorruimte’. Het is tijd om door te gaan naar het tweede deel van de dag: je persoonlijke leven! Je zult merken dat deze gewoontes je in staat stellen om minder in cirkels rond te lopen, vooral als de lockdown langer blijft duren.

 

3. Bel vanuit de ‘kantoorruimte’

Bij telewerken gaat het vaak om veel meer telefoongesprekken en videoconferenties. Het is leuk, het helpt om de sociale band met collega’s te behouden. Maar voor mensen die je ruimte delen is het vreselijk. Zeker als je in de woonkamer bent (zie punt 1 van dit artikel!). Of als je jezelf moet temperen als je aan de telefoon bent.

De oplossing: Blijf in uw kantoorruimte. En natuurlijk, hou die communicatiemomenten die essentieel zijn voor telewerken. Het is een effectieve manier om ‘business as usual’ te doen, net als wanneer je op kantoor bent. Bij Efficy hebben we bijvoorbeeld een ‘videoconferentie koffiepauze’ geïntroduceerd waar iedereen gratis aan mee kan doen!

Het resultaat: Elke telewerker werkt vanuit zijn ‘kantoorruimte’ (mijn vrouw in de eetkamer, ik in de slaapkamer) en alle telefoongesprekken blijven in deze ruimtes. Je zal ook zien dat naarmate de dagen verstrijken, de trend weer normaal is: gesprekken worden weer korter en professioneler.

 

4. Pas op voor de lokroep van de koelkast en voorraadkasten

Ik zie je al glimlachen… Toch is dit fenomeen heel erg waar! Als je telewerkt, is de verleiding groot. Alles is binnen handbereik, en dan is het een korte wandeling van de ‘kantoorruimte’ naar de keuken. Maar pas op, het is de meest verschrikkelijke wandeling! Als bewijs, ik ben 20 kg aangekomen in 6 maanden telewerken!

De oplossing: Eet op vaste tijden. Normaal gesproken, op kantoor, zou je geen snack hebben. Dus, waarom zou je naar je maag luisteren, die ineens een hapje vraagt? Ik ben geen voedingsdeskundige of psycholoog, maar ik heb de ‘waarom’ techniek toegepast. Waarom wil ik bijvoorbeeld een snack? Vaak is het ter vervanging van een sociale link, een pauze of een gesprekstijd die je tussen collega’s had. En als de roep van de koelkast echt te sterk is, plan leg dan een voorraad fruit of gezonde snacks aan.

Het resultaat: Je lichaam zal je dankbaar zijn! Tijdens het telewerken, en nog meer tijdens periodes van de lockdown, nemen fysieke activiteiten aanzienlijk af. Dus, wees redelijk!

 

5. Maak je huis schoon

Met telewerk breng je veel meer tijd thuis door dan normaal en het wordt steeds sneller vies! In het begin probeerden mijn vrouw en ik altijd op te ruimen na het ontbijt, de lunch en het diner, maar dat lukte niet en dat creëerde spanning in ons gezinsleven.

De oplossing: onmiddellijk opruimen. Bij ons is de regel dat als er iets vies is, we het meteen schoonmaken. Verrassend genoeg zijn we nog minder tijd kwijt aan schoonmaken!

Het resultaat: We hebben het aangename gevoel in een schone, gezonde en opgeruimde omgeving te zijn. Dit is des te belangrijker in deze periode van de lockdown in verband met COVID-19 omdat je huis je meervoudige plaats wordt: gezinsleven + werk + activiteiten!

 

6. Stel voor jezelf een schema op met doelstellingen

In mijn vroege telewerkjaren had ik vaak het gevoel dat mijn dag uitgerekt was en dat ik 10 minuten lang werd afgeleid, ik zal het op een ander moment goedmaken… Tot het einde van de dag schok: ‘Wat, is het al 8:00?!’

De oplossing: Stel voor jezelf een schema op met doelstellingen. Maak, net als op kantoor, een dagelijkse to-do lijst, waarbij ook rekening wordt gehouden met de pauzetijden.

Het resultaat: Telewerk is een veel gunstiger omgeving voor concentratie. We worden minder onderbroken dan in de open ruimte. Dus, profiteer ervan om te doen wat je nooit kunt doen: trainen, ‘opleidingen’ doen, markttrends analyseren…

 

7. Durf sorry te zeggen

Gezinsleven en telewerken kunnen erg ingewikkeld zijn om te combineren. Wees je ervan bewust dat er momenten van spanning en wrijving zullen zijn. Sommige mensen ervaren deze lange periode van telewerken min of meer goed. Anderen zullen stemmingswisselingen hebben omdat ze zich als ‘een leeuw in een kooi’ voelen. Dus luister naar elkaar. Blijf positief.

De oplossing: Vraag om vergeving. Het gebeurt iedereen wel eens dat hij of zij uit zijn of haar slof schiet, negatief is, of het even allemaal ‘tot hier’ zit. De sleutel is om de druk te verlagen.

Het resultaat: Het wordt beter! En we zijn goed begonnen.

 

Het succes van telewerk hangt af van jou!

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. En met heel mijn hart wens ik jou succes bij de uitvoering van deze tips om de inperkingen waar we allemaal aan moeten voldoen, aan te pakken.

Efficy blijft aan uw zijde gedurende deze uitzonderlijke periode, en onze activiteiten gaan door, zelfs op afstand. Maak van de gelegenheid gebruik om ons te volgen op sociale media (LinkedIn, Twitter, Facebook), we zullen regelmatig ‘tips & trics’ delen om je te begeleiden bij het telewerken. Uiteraard zijn de video’s van onze webinars altijd toegankelijk via ons YouTube-kanaal. Dit kan de gelegenheid zijn om je kennis van onze Efficy CRM en E-Deal CRM-oplossingen te verbeteren.

Zorg in ieder geval voor jezelf en je geliefden.

Mobilité Mobiliteit Personnalisation Productiviteit
Na 5 jaar ervaring met telewerken, deel ik mijn ervaring
Na 5 jaar ervaring met telewerken, deel ik mijn ervaring