Woman working in a beach
Categorieën:
DataKwaliteit van de gegevensProductiviteitSamenwerking

Dit bericht is geschreven door Laetitia

Aan het woord in deze blog post: Laëtitia Baret, Chief Marketing Officer van de Efficy Groep .

Als CMO van een CRM-leverancier ben ik extra gevoelig voor de kwaliteit van de gegevens in mijn CRM. Enerzijds, zoals voor alle marketeers het geval is, is data de basis van mijn werkzaamheden. Anderzijds besteed ik mijn tijd aan het schrijven van artikelen of het animeren van webinars om onze klanten te vertellen dat datakwaliteit essentieel is. Dus heb ik deze zomer besloten om een grote schoonmaak te houden in mijn data. Waarom deze periode? Op marketingvlak zijn er minder evenementen en worden bijgevolg minder nieuwe contacten ingevoerd.

Hier zijn vijf tips die zullen helpen bij deze grote zomerschoonmaak:

Stel uzelf beschikbaar als vrijwilliger!

De kwaliteit van gegevens moet een zaak van iedereen zijn, maar helaas is dat vaak verre het geval. U heeft dus een datakwaliteitsmanager nodig. Aangezien wij als marketeers de eerste geïnteresseerd zijn in data (en die er ook als eerste bij betrokken zijn…), zullen wij ons erop toeleggen. Ik raad u aan om KPI’s in te stellen (aantal contacten zonder e-mailadres, aantal bedrijven zonder branche, aantal contacten waarvan de voorkeurtaal niet werd ingegeven…) en regelmatig (één keer per kwartaal) een overzicht te maken om eventuele foutjes die intussen zijn opgetreden te corrigeren.

Wees niet bang om data weg te gooien!

Adopteer de methode van Marie Kondo en verwijder alle contacten die voor u niet meer bruikbaar zijn. U voldoet aan de AVG en concentreert zich op de key contacten voor uw communicatie. De schoonmaaktool in het CRM heeft mij veel geholpen. Voor de gegevens die ik nodig had voor statistische doeleinden, heb ik geanonimiseerd.

Maak jacht op een duplicaten!

Net als u, had ik duplicaten in mijn CRM. Ondanks alle waarschuwingen die ik had gegeven toen de contacten werden ingevoerd, slaagden sommige koppige en volhardende collega’s erin om duplicaten te creëren. De zomer is dus het ideale moment om de ontdubbelingsfunctie in mijn CRM te gebruiken. Sommige criteria zijn moeilijk te ontdubbelen. Ik heb me echter gebaseerd op mobiele telefoonnummer. Maar elke branche heeft zijn eigen criteria.

Beoordeel het aantal verplichte velden!

Om te voorkomen dat de kwaliteit van de gegevens de beproeving van Sisyphus lijkt, heb ik geprobeerd een balans te vinden tussen de nuttige gegevens en de gegevens die ik slechts af en toe nodig zou hebben. Op deze manier beperk ik het risico dat mijn verkopers hun contacten buiten de CRM om in een Excel-bestand in te voeren.

Accepteer dat je niet een exacte weerspiegeling van de werkelijkheid hebt!

Voor uw targeting is het belangrijk om mensen samen te brengen om zo uw communicatie te optimaliseren. Het maakt dus niet uit of de marketingmanager in hetzelfde profiel zit als de marketingdirecteur of de CMO, zij krijgen dezelfde communicatie.

Als dit werk gedaan is, en geloof me, gaat u het nieuwe schooljaar met vertrouwen tegemoet, omdat u weet dat de ROI zal verbeteren. Een goede start gewenst en tot ziens tijdens uw volgende vakantie voor opnieuw een grote schoonmaak!

Data Kwaliteit van de gegevens Productiviteit Samenwerking
De 5 essentiële CRM boeken
#DareToAsk
Training op maat? #DurfTeVragen